Windenergie voor Campers

Windenergie

Kleine windgeneratoren met grote capaciteit

De werking
Windgeneratoren zijn gelijkstroom generatoren en bestaan uit een rotor en een stator, die in het vliegwiel zijn aangebracht. De rotor (het vliegwiel) bestaat uit permanente magneten en de stator bestaat uit windingen van gelakt koperdraad. Wanneer de rotor draait zal het magnetisch veld van de permanente magneten de statorwindingen snijden waardoor er een wisselstroom wordt opgewekt. De grootte van deze stroom is afhankelijk van het toerental van de rotor, en dus ook van de windsnelheid.
De opgewekte wisselstroom kan niet aan de accu worden aangeboden en zal eerst gelijk gericht moeten worden door een, in de windgenerator ingebouwde diodebrug. Via twee koolborstels wordt de gelijkstroom naar het laadcircuit gevoerd.

De Regelaar
De shunt regelaar wordt toegepast omdat de windgenerator permanente magneten heeft. Het is niet mogelijk de uitgangsspanning te sturen via veldstroom van de rotor zoals in normale wisselstroom generatoren. Wordt geen regelaar toegepast dan kan de spanning te hoog oplopen en kan de accu gaan gassen. De regelaar werkt wanneer de spanning boven de 13,5 Volt komt. Het teveel aan spanning en stroom zal nu door de regelaar als warmte worden omgezet. De regelaar moet dan ook op een koele plaats verticaal worden gemonteerd met voldoende luchtstroming.

De plaatsing van de windgenerator
De windgenerator moet op een veilige plaats worden gemonteerd, minimaal 2,4 meter boven de grond en ver verwijderd van obstakels die de bladen of windvaan zouden kunnen raken.
Deze generatoren zijn een product van de Amerikaanse fabrikant Southwest Tech. Ze worden geleverd in twee vrijwel identieke uitvoeringen: Marine voor maritieme toepassing en Onshore voor installatie op land.

NB : MaatvoeringTekening is niet op schaal.Door de vorm van de rotorbladen en de behuizing is de geluidsproductie zeer laag.
Schakelaar. De rotor kan ook handmatig worden gestopt met een in de kampeerauto gemonteerde schakelaar (optioneel).

Tegen harde windkracht beveiligd

Air windgeneratoren zijn in verhouding tot hun capaciteit zeer compact en wegen maar zes kilogram. De rotor, gemaakt van met koolstof versterkte kunststof, is perfect gebalanceerd. Bij windkracht boven ca. 8 Bft zorgt een elektronisch gestuurde toerenbegrenzing ervoor dat er geen schade aan de rotor ontstaat.
Hoe kiest u een windgenerator

Bepaal de aard van energieverbruik: continu, met korte tussenpozen of met lange tussenpozen.
Bepaal mogelijkheden van bijladen: op de camping aan de paal, dynamo, aggregaat, zonnecellen of windgenerator. Opmerking: de motor moet lang draaien om de accu’s optimaal te laden. Normale laadstroom is 30 ampère. Vier uur geeft maar 120 Ah.
Het compenseren van stroomverbruik is ca 40% effectiever dan op later moment bijladen. Bijladen tegelijkertijd met stroomverbruik is het beste.
Bepaal energieverbruik per etmaal onder omstandigheden van stilstaan en rijden volgens de formule: A x h = Ah. Voorbeeld: totaal: 200 Ah.
Vergelijk het verbruik met de buffercapaciteit van de accu’s. Voorbeeld: 400 Ah. 400 : 200 geeft minder dan twee dagen energie. De accu’s mogen niet geheel ontladen worden.
Bepaal de hoeveelheid bij te laden energie: Verbruik Ah + 40%: in dit voorbeeld: 200 + 40% = 1,4 x 200 = 280 Ah.
Schat de beschikbare laadtijd. Hoeveelheid bij te laden Ah gedeeld door tijd geeft benodigde laadstroom.
Kies op grond van bovenstaande overwegingen de stroom- bron(nen)

Vergelijkbare prestaties en afmetingen

Laadstr. max. in lege Laadstr. 4Bft halfvolle diameter rotor mm draaicirkel in mm
12V accu 12V accu
Aerogen lvm25 1,4A 0,3A 510 220
Rutland 500 2,2A 0,3A 915 480
Ampair 5,6A 1,1A 860 395
Aerogen lvm3 7A 0,8A 910 470
Rutland wg910 7,3A 0,7A 1140 510
Aire * 30A 3A 1575 880
Windpol * 70A 11A

N.B: Waarden ontleent aan Waterkampioen (ANWB).
* waarden Air en Windpol gebaseerd op eigen metingen.

Samenvatting

Licht en compact

Bij windkracht 3 Bft ca 20 Watt

Bij windkracht 7 Bft 350 Watt

Leverbaar voor 12 of 24 Volt

Beveiligd tegen wind boven 9 Bft

Kan met een (optionele) schakelaar worden gestopt

Zeer degelijke, stabiele constructie

Trillingvrij

Praktisch geen onderhoud