Lithium accu vs loodaccu. We weten eigenlijk niet beter, een accu is zwaar, letterlijk loodzwaar, kan gaan lekken en als je deze langere tijd niet gebruikt moet je de accu zorgvuldig opslaan en onderhouden. Dat moet dus anders heeft men op een zeker moment gedacht. Met dit in het achterhoofd ontstond de lithium accu LiFePO4 (Lithium IJzer fosfaat). Licht in gewicht, maar ‘zwaar’ als het gaat om prestatie.

Een stukje geschiedenis
Loodzuurbatterijen zijn een mengsel van loden platen en zwavelzuur en bestaan al sinds 1859. Al ruim anderhalve eeuw maken we dus gebruik van dit product. De Lithium-ion batterij is inmiddels alweer sinds 1980 op de markt, echter heeft het nog tot 1996 geduurd tot er een Lithium batterij ontwikkeld werd die daadwerkelijk als vervanging dienst kan doen van de loodaccu, de Lithium ijzer fosfaat accu (LiFePO4). Als we gaan kijken naar de voordelen van LiFePO4 is er eigenlijk geen reden meer om een andere accutechniek te kiezen.
Bruikbare capaciteit
In tegenstelling tot loodzuur accu’s kan bij een LiFePO4 accu meer dan 100% van de nominale capaciteit gebruikt worden. Indien je een 100Ah accu neemt kan men bij een loodzuur eigenlijk maar 30 tot 50Ah van de capaciteit gebruiken, terwijl dit bij een LiFePO4 meer dan 100Ah is.
Langere levensduur
Een LiFePO4 accu gaat zomaar 3 tot 4 keer zolang mee, tot wel 1500/2000 laadcycli. Een loodaccu daarentegen begeeft het al na hooguit 300-500 cycli waarbij vooral het onderhoud en juiste gebruik nauw luistert. De LiFePo4 accu kenmerkt zich juist door de afwezigheid van de noodzaak van die zorgvuldigheid.
Snel en efficiënt laden
LiFePO4 accu’s kunnen zeer snel geladen worden tot 100% capaciteit. Bij loodaccu’s is er een absorptie fase nodig om de laatste 20% van de capaciteit te laden. Als de lader krachtig genoeg is kan de LiFePO4 accu extreem snel geladen worden, zelfs binnen 30 minuten tijd. In het geval dat de accu regelmatig niet volledig vol geladen wordt is dit, in tegenstelling tot bij een loodaccu, geen enkel probleem en zal de LiFePO4 accu niet beschadigd raken. Deze is beveiligd tegen volledige ontlading, terwijl de loodaccu volledig diep ontladen kan raken, waarna de kans op schade zeer groot is. Deze beveiliging tegen diep ontladen neemt veel zorgen weg die men normaal gesproken heeft over de accu en maakt de LiFePO4 accu dus zorgeloos in het gebruik. En dat is wat je wilt tijdens je vakantie, geen zorgen!
Weinig verloren energie
LiFePO4 accu’s zijn aanzienlijk efficiënter in het opslaan van energie vergeleken met loodaccu’s. LiFePO4 accu’s laden met efficiëntie van nagenoeg 100% t.o.v. 85% bij het overgrote deel van loodaccu’s. Zeker bij het gebruik van daglichtpanelen is deze efficiëntie van groot belang.
Klimaat bestendigheid
Zowel loodaccu’s als LiFePO4 accu’s verliezen capaciteit in koude omgevingen. Bij de LiFePO4 accu is dit verlies echter minimaal. Zo heeft een LiFePO4 accu bij een temperatuur van -20˚C een capaciteit van 80% terwijl dit bij een AGM loodaccu slechts 30% is. Ook voor gebruik in extreme kou en hitte is LiFePO4 de logische keuze, vandaar de grote vraag naar deze accu’s in de professionele wereld.
Makkelijker te plaatsen
LiFePO4 accu’s mogen in elke positie gemonteerd worden, de ruimte behoeft niet geventileerd te worden en ze hoeven ze niet in een accubak geplaatst te worden. Ze zijn niet alleen kleiner, maar wegen hooguit een kwart van het enorme gewicht van de loodaccu. Daarmee zijn ze dus veel gunstiger voor het gebruik in een caravan of camper, waar het altijd woekeren is met het laadvermogen.
Geen onderhoud
LifePO4 accu’s hebben geen onderhoud nodig. Het ‘Battery Management System’ zorgt ervoor dat alle cellen evenredig en gebalanceerd geladen worden. De accu dient enkel opgeladen te worden en hij is klaar voor gebruik. Dit opladen kan een uur voor het gebruik gebeuren.
Verlies van spanning
Bij het gebruik van een LiFePO4 is de ontlaadcurve vrijwel vlak, wat inhoudt dat een accu met 20% aan capaciteit dezelfde output kan geven als een volledig geladen accu en voorkomt veel van de problemen die loodaccu’s hebben bij ontlading. Een ander zeer belangrijk gegeven is de enorme piekbelasting die een LiFePo4 accu kan leveren, ook nog als deze al ver ontladen is.
Duurzaam
LiFePO4 accu’s gaan wel tot 10x langer mee dan een loodaccu en zijn aan het einde van hun leven volledig recyclebaar en daarmee zeer duurzaam. Alle componenten van de accu worden hergebruikt. In de huidige tijd goed om te horen dat er rekening gehouden is met het klimaat en zeker een goed argument om te kiezen voor de Lithium accu.

Terug algemene-camper-techniek

Translate »