Vochtschade in de camper of caravan kun je hebben zonder het in de gaten te hebben. Als er ergens in het dak of de buitenwand een kleine lekkage is dan kan het vocht zich ophopen in het plafond, de wanden en of de vloer. En hoe langer dat er zit hoe groter de schade gaat worden en hoe moeilijker het repareren gaat worden.
Zeker als je een camper of caravan gaat kopen moet je goed opletten of er geen waterschade is. Kom je een camper of caravan binnen en ruik je meteen een muffe lucht dan weet je al bijna zeker dat er iets mis is. Ook zichtbare natte vlekken, of nu opgedroogde, plekken geven een indicatie dat er een lekkage is (geweest). Dan is het zeker opletten geblazen bij het kopen. Laat bij aanschaf van een gebruikte camper eigenlijk altijd een vochtmeting doen zodat je weet waar je aan toe bent.
Waar gaat het meestal fout
Het kan natuurlijk bij een nieuwe camper al mis gaan maar meestal zijn de campers of caravans uit de fabriek wel in orde. Maar dan gaan er dingen bijgezet worden. Bijvoorbeeld een nieuw dakluik. Een zonnepaneel. Een luifel en een fietsenrek. Als er dan bij het monteren niet goed op kit gelet wordt, bijvoorbeeld in de schroefgaten, dan kan er langzaam vocht opbouwen in de wand. Als de wand poreus is kan het ook makkelijk naar de vloer lopen. En dan heb je na een paar jaar een rotte bodem welke heel lastig goed te repareren is.
Let dus bijvoorbeeld ook op kabel doorvoeren van de zonnepanelen en satellietschotel. Er zit vaak beweging in de kabel en als deze dan zo door het dak gaat is het vragen om problemen.

Servicebeurten
Servicebeurten aan de camper of caravan worden er normaal ieder jaar gedaan om de camper of caravan en de motor van de camper in goede conditie te houden. De camper of caravan kan er dan weer een jaar tegenaan om lekker op vakantie te gaan. Maar een vochtmeting wordt meestal niet gedaan terwijl je met een vochtmeting snel op de hoogte bent van vochtproblemen en ze dan meestal snel en makkelijk op te lossen zijn. Bij vocht langs een dakluik kun je snel kijken of er misschien iets mis is met de kit rondom. En het dan (laten) verhelpen.
Een goede vochtmeting laten doen kost al tegen de 100 euro maar als je daar duizenden euro’s reparatiekosten mee kan uitsparen is dat toch wel lekker.

Zelf meten
Er zijn ook vochtmeters te koop en als je er zo eentje hebt dan kun je regelmatig zelf het vocht meten. Let er bij aankoop wel op dat sommige vochtmeters ijzeren puntjes hebben die in de wand of vloer gedrukt moeten worden om te meten. Voor het meten van brandhout voor de open haard is dat niet zo erg maar het is natuurlijk niet zo handig in de camper als er op diverse plaatsen gaatjes in de wand komen voor het meten van vocht. Zo’n meter is bijvoorbeeld de VONROC Vochtmeter Je ziet aan het plaatje dat er puntjes zitten.
Een meter zonder die puntjes meet op een andere manier. Namelijk met een hoogfrequent elektromagnetisch signaal. Dat wordt de wand in gestuurd en weer opgevangen en meet daardoor ook het vocht in de wand. (Of dak en vloer)
Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de VOLTCRAFT MF-100 Materiaalvochtigheidsindicator . Deze meters zijn duurder maar je krijgt geen beschadigingen in de camper of caravan. Als je altijd op dezelfde plekken meet zijn kleine gaatje binnen in de camper of caravan misschien niet zo heel erg, je ziet ze bijna niet, maar het zijn en blijven toch beschadigingen. En als je eenmaal iets meet wil je toch veel plaatsen eromheen ook meten om te kijken waar het vocht vandaan komt en zo meer in de buurt van de lekkage te komen.
Als je de voorbeelden bekijkt zie je ook andere meters die hetzelfde doen en kun je kijken waar je zelf het meeste in ziet om te gebruiken. Het vochtmeten is in ieder geval belangrijk om grote problemen te voorkomen en zeker als je een tweedehands camper of caravan gaat aanschaffen is een vochtmeter geen overbodige luxe.

Let op de getallen
De getallen die de vochtmeters geven zijn relatief en geven niet meteen een indicatie voor hoeveel vocht er is. Het beste is als je een stuk droog materiaal hebt om als uitgangsmeting te gebruiken. Ook als je hoge waarden meet moet je uitsluiten dat er geen schroeven achter het hout zitten of een stuk metaal. Dan krijg je namelijk ook hoge waarden. Vertrouw je iets niet dan gewoon vaker over de tijd meten. Als de waarden altijd hetzelfde blijven op die plek zal er niet veel aan de hand zijn. Stijgen de waarden, dus meer vocht, of zakken ze juist na veel drogen, dan kan er dus wel een probleem zijn. Hoe vaker je meet op verschillende punten hoe beter je weet wat je kunt verwachten aan waardes.

Terug algemene-camper-techniek

Translate ยป