Een camper is een motorvoertuig dat is uitgerust om in te wonen.

In tegenstelling tot een caravan heeft een camper een eigen aandrijving en hoeft niet getrokken te worden. Een camper hoeft dus niet te worden losgekoppeld en te worden vastgezet voordat men hem kan gebruiken als woning. De moderne campers, ook wel kampeerauto’s genoemd, zijn tegenwoordig volledig “zelfvoorzienend”. Deze zijn uitgerust met een toilet, douche, schoonwatertank, vuilwater(opvang)tank, koelkast, warmwaterboiler etc. en kunnen ze, net zoals bijvoorbeeld (zeil)jachten, dagenlang zonder aanvullende voorzieningen probleemloos van plaats naar plaats reizen. Deze vorm van toerisme levert geen extra belasting op voor het milieu en omgeving, er is wel nu en dan behoefte aan kleine voorzieningen zoals (tegen een kleine vergoeding) schoon water kunnen innemen, toilet kunnen ledigen en het “grijze” afvalwater kunnen lozen op daarvoor bestemde plaatsen. Hiervoor bestaan in Europa al jaren lang een groot aantal camperplaatsen met sanizuilen of sanistations en worden er steeds meer nieuwe aangelegd. Campings in o.a. de Verenigde Staten en Canada hebben speciale sta-plaatsen voor campers, die kunnen daar rechtstreeks worden aangesloten op de waterleiding, het lichtnet en de riolering. Campers bestaan in verschillende soorten, maar alle campers behoren te voldoen aan vastgestelde wettelijke inrichtingseisen voordat deze als kampeerauto op kenteken kan worden gezet. Een camper kan een eenvoudig omgebouwde bestelauto zijn, of een volledig fabrieksmatig geconstrueerde kampeerauto, maar ook kan een omgebouwde touringcar of vrachtwagen .

Camperplaats.

Een camperplaats is een speciaal voor campers ingerichte parkeerplaats, niet te verwarren met een camping. Hier mag men de camper parkeren en overnachten. Soms wordt daar een gering bedrag voor gevraagd, te vergelijken met een normaal parkeertarief van een enkele Euro’s. Op een camping is men met een camper niet altijd welkom omdat er vaak geen verharde staplaatsen aanwezig zijn. Men rijdt daar dan het gras kapot en men rijdt bovendien met een camper geregeld weg naar diverse bestemmingen en keert later op de dag (of laat in de avond) weer terug. Dit wordt door de tent- en caravankampeerders als bijzonder onrustig ervaren. Mede daarom zijn o.a. in de grotere Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal, maar ook in België, al jaren geleden heel veel, speciaal ingerichte, camperplaatsen aangelegd met sanistations of sanizuilen, zodat ook de honderdduizenden toeristen die met een camper reizen daar zo gastvrij mogelijk worden ontvangen. De overheid, gemeenten en de plaatselijke middenstand investeren graag hun geld daar in, omdat zij daar, economisch gezien, wel bij varen. Na vele jaren van tegenwerking is men in Nederland inmiddels ook gestart met het, welliswaar nog mondjesmaat, aanleggen en inrichten van camperplaatsen.
Camperfreak

Eisen aan ombouw en inrichting.

Sinds 1 mei 2002 moet uw kampeerauto aan de volgende eisen voldoen als u in aanmerking wilt komen voor het kwarttarief of het halftarief:
De binnenruimte moet een rechthoekig blok kunnen bevatten met een hoogte van ten minste 170 cm over een lengte van ten minste 200 cm en over een breedte van ten minste 90 cm. De binnenruimte is de ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats, waarin de faciliteiten vast moeten zijn aangebracht. De binnenruimte is voorzien van:
minimaal 2 vaste zitplaatsen, eventueel in de vorm van draaibare zitplaatsen voor de bestuurder en bijrijder
een tafel
De (bevestiging van de) tafel mag zodanig zijn ontworpen, dat de tafel eenvoudig verwijderd kan worden.
slaapplaatsen voor ten minste 2 personen
Deze slaapplaatsen mogen eventueel met behulp van de zitplaatsen worden gemaakt, echter niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder. Gaat het om een tweepersoonsslaapplaats? Dan moet deze een lengte hebben van ten minste 180 cm en een breedte van ten minste 110 cm. Gaat het om 2 of meer afzonderlijke slaapplaatsen? Dan moeten ten minste 2 slaapplaatsen een lengte hebben van ten minste 180 cm en een breedte van ten minste 60 cm.
vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
een vast keukenblok met een werkblad van ten minste 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer
Het geheel is bestemd voor gebruik in de binnenruimte.
een vast ingebouwd kooktoestel bestemd voor gebruik in de binnenruimte
Een vaste magnetron kan dienen als vaste kookgelegenheid in de kampeerauto. Voorwaarde is wel dat deze stroom krijgt door een energiebron die in de kampeerauto aanwezig is en die op normale wijze te bereiken is.
Lees verder op : Belastingdienst Nederland

Categorieën: Uncategorized

Translate »